• Sportski klub osoba sa invaliditetom sa Vama od 1999. godine.

Izveštaj – Paraolimpijske igre London 2012

Izveštaj – Paraolimpijske igre London 2012

Stonoteniska reprezentacija osoba sa invaliditetom

L o n d o n 2 0 1 2

 

31.12.2011. se završilo kvalifikaciono takmičenje za stonotenisere za paraolimpijadu 2012 u Londonu. Na osnovu tih takmičenja odnosno svetske rang liste troje takmičara se plasiralo direktno na paraolimpijske igre. Borislava Perić – Ranković, Nada Matić i Zlatko Kesler (članovi stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom „SPIN“) su direktni učesnici pošto su na svetskoj rang listi zauzimali mesta koja direktno vode na igre.

Takmičenja u 2012. godini su donosili bodove za svetsku rang listu koji su bili bitni za kosturase na paraolimpijskim igrama i za evropsko prvenstvo 2013 u Italiji. Reprezentacija je zahvaljujući takvom načinu bodovanja mogla već od početka 2012. godine da počne da radi na pripremama za paraolimpijske igre u Londonu. U prvoj polovini 2012 godine učešće na turnirima i pripremama reprezentacije uzeli su direktni učesnici i rezerve paraolimpijade i kandidati za evropsko prvenstvo 2013. Na svetskim kupovima u Slovačkoj, Sloveniji, Italiji osvajani su bodovi za kosturase, tako je Borislava posle kupova završila na drugoj poziciji, Nada i Zlatko na šestoj poziciji, Zorica je zadržala četrnaestu poziciju, dok je najviše napredovao Palikuća koji se sa četrnaestog popeo na treće mesto svetske rang liste.

U drugoj polovini godine od juna do 22. avgusta do polaska na igre reprezentacija je trenirala dva puta dnevno i 6 dana u nedelji. U sastavu reprezentacije ostali su direktni učesnici Borislava, Nada, Zlatko i rezerve Palikuća i Popadićeva. Reprezentacija je učestvovala na dva trening kampa sa više reprezentacija. Jedan smo mi bili domaćini u Kanjiži gde su učestvovale 4 reprezentacije (Poljaci, Rusi, Slovaci i naša reprezentacija), a drugi u Laškom (Slovenija) gde je učešće uzelo 11 reprezentacija. Pored ovih kampova mi smo imali zajedničke pripreme sa Slovacima u Slovačkoj, sa Italijanima u Lignanu (Italija) i Novom Sadu, i sa hrvatskim reprezentativcima u Novom Sadu. Pripreme su dobro odrađene sto su potvrdile i dve medalje sa paraolimpijskih igara. Šteta sto nismo imali malo više sredstava za pripreme kako bi smo otišli bar na jedan trening kamp na azijskom kontinentu ( Koreja ili Kina), finalni mečevi na igrama su izgubljeni upravo od Kineza.

Sredstva za pripremni period su obezbeđena od POKSa (ministarstvo sporta), od stonoteniskog kluba “SPIN” ( grad Novi Sad i sponzori) i pokrajinski sekretarijat sa sport i omladinu.

Paraolimpijske igre u Londonu su odlično prosle sto se tiče stonotenisera. Troje takmičara i dva trenera osvojili su dve pojedinačne medalje, jedno četvrto ekipno mesto i jedno peto pojedinačno mesto.

Borislava Perić- Ranković i Zlatko Kesler osvojili srebrne medalje a Nada Matić peto mesto u pojedinačnoj konkurenciji i četvrto mesto Nade i Borislave u ekipnoj konkurenciji zajedno sa trenerima Lazarom Kurtešom (takođe član STKI „Spin“ ) i Goranom Kocićem.

 

 

Selektor

Zlatko Kesler

 

 

STKI Spin Novi Sad

Paraolimpijski, svetski i evropski šampioni Priključi se!

«
»
Scroll to top