• Sportski klub osoba sa invaliditetom sa Vama od 1999. godine.

Evropski šampionat u stonom tenisu za OSI 19. – 29.10. 2011. Split Hrvatska

Evropski šampionat u stonom tenisu za OSI 19. – 29.10. 2011. Split Hrvatska

Na evropskom šampionatu u Splitu nastupilo je 360 igrača iz 31 zemlje. Za srpsku reprezentaciju nastupili su Borislava Peric-Rankovic, Nada Matić, Ilija Đurašinović, Zlatko Kesler kao igrači i Lazar Kurteš i Evald Gruber kao treneri iz stonoteniskog kluba “SPIN” iz Novog Sada, Zorica Popadić, Sanja Mitrovic igračice i Goran Kocić trener iz beogradskog kluba “STIB” i igrač Mitar Palikuća iz Šabca klub “Mačva”.

U pojedinačnom delu takmičenja osvojene su tri medalje, po jedna zlatna, srebrna i bronzana.

Mitar Palikuća na svom prvom evropskom sampionatu u klasi muškarci t-5 osvojio je bronzanu medalju. U grupi pobedom nad Izraelcem Jeremenkom i porazom od Francuza Roseka plasirao se u četvrtfinale gde je porazio Belgijanca Branta sa 3:1. U polufinalu je porazen od Francuza Savantea ali je u borbi za treće mesto pobedio Nemca Bausa. To je bila prva medalja za srpsku reprezentaciju na ovom šampionatu. U klasi t-5 prvi je Francus Savante, drugi Norvežanin Urhau a treći Mitar Palikuća.

Borislava Perić-Ranković, žene klasa t- 4 i 5 je u grupi porazila Italijanku Nardeli i Poljakinju Rompu sa po 3:0. U četvrtfinalu je bila bolja od Nemice Mikolasek a u polufinalu od Slovenke Dolinar takođe rezultatom od 3:0. U finalu u dramatičnoj borbi poražena od Švedjanke Ingele Lundbek sa 3:2 i tako osvojila srebrnu medalju. Redosled u klasi t- 4,5 žene – prva Šveđanka Ingela Lundbek, druga Borislava a treća Slovenka Dolinar.

Treću pojedinačnu medalju za Srbiju obezbedio je veteran Zlatko Kesler. Prvo je u grupi bobedio Nemca Bruklera i Čeha Hadravog, a potom u osmini finala Italijana Molitjerna. U četvrtfinalu pobeđuje Španca Rodrigeza sa 3:0 a u polufinalu Nemca Jana Gutlera sa 3:1 . U finalu ponovo se sastaje sa Nemcem Tomasom Bruklerom i ponovo ga pobeđuje, ovog puta malo lakše i to rezultatom 3:1. U klasi muskarci t-3 poredak je: prvi Zlatko Kesler, drugi Nemac Brukler a treći takođe Nemav Smidberger. Ovo je druga pojedinačna titula evropskog šampiona za Zlatka, inače ovo mu je dvanaesti evropski šampionat na kojima je osvajao 16 medalja što u ekipnoj što u pojedinačnoj konkurenciji a inače peta zlatna medalja.

Nada Matić i Ilija Đurasinović prošli su grupu ali su zaustavljeni u četvrtfinalu. Ilija je poražen od Norvežanina Urhaua sa 3:0 a Nada od Britanke Gilroj sa 3:1. Sanja i Zorica nisu prošle grupu.

U ekipnom delu takmičenja osvojene su dve zlatne medalje, ovo je prvi put da naša stonoteniska reprezentacija osvaja u obe konkurencije u ekipnom delu takmičenja prva mesta.

Ženska ekipa u sastavu Borislava Peric-Rankovic, Nada Matic, Zorica Popadic i Sanja Mitrovic u četvrtfinalu pobeđuju Poljakinje sa 3:0 a u polufinalu Italijanke Nardeli i Zorzeto lako sa 3:0. U finalnoj dramatičnoj borbi pobeđena je švedska reprezentacija ( Ingela Lundbek, Ana Carin Enkvist) sa 3:2. U prvom krugu Nada gubi od Ingele a Borislava dobija Anu, u drugom krugu Nada gubi od Ane a Beba pobeđuje Ingelu i tako joj se revanšira za poraz u pojedinačnoj konkurenciji. Posle dva kruga rezultat je 2:2, konačnog pobednika odlučuje dubl gde naše devojke uspevaju u dramatičnoj partiji da pobede sa 3:2. Ovom pobedom devojke osvajaju prvi put na evropskom šampionatu zlatnu ekipnu medalju.

Muška ekipa u sastavu Mitar Palikuća, Ilija Đurašinović i Zlatko Kesler uspevaju da odbrane titulu osvojenu 2009. u Đenovi. U četvrtfinalu pobeđuju domaćina Hrvatsku ( Zoran Krizanec, Tomislav Spalj) sa 3:0 a zatim Nemačku u polufinalu sa 3:2. U prvom krugu posle dva meča Nemci su poveli sa 2:0, Zlatko gubi od Četina a Mitar od Bausa, da bi u drugom krugu Mitar pobedio Četina a Zlatko Bausa. Posle dva kruga rezultat je 2:2 i dubl odlučuje ko će u borbu za zlato a ko za bronzu. Naši za nijansu bolji i pobeđu u dublu sa 3:2 . U borbi za odbranu zlata naši ponovo bolji od Češke reprezentacije. Mitar pobedom nad Jardom Hadravim a Zlatko sa dve pobede nad Hadravim i Reneom Tausom donosi konačnu pobedu od 3:1. Ovo je četvrta titula evropskog šampiona za srpsku reprezentaciju( 2001-frankfurt, 2005-lido di jesolo, 2009-djenova).

Tri zlatne medalje, jedna srebrna i jedna bronzana su konačan bilans naše reprezentacije na ovom šampionatu. Ovo je dosad najveći uspeh stonoteniske reprezentacije na velikim takmičenjima.

STKI Spin Novi Sad

Paraolimpijski, svetski i evropski šampioni Priključi se!

Scroll to top