• Sportski klub osoba sa invaliditetom sa Vama od 1999. godine.

Matic Nada

NADA MATIĆ

Rođena sam 10.06.1984. godine u Skadru. Osnovnu školu sam završila u Dečanima, na Kosovu. Ranjena sam 1999. godine prilikom NATO bombardovanja autobusa punog civila. To se desilo u mestu Savine Vode, opština Peć, na Kosovu. Ranjena sam u predelu kičme, pa su me prebacili u urgentni centar-Beograd gde sam i operisana. Iz Beograda su me poslali na rehabilitaciju u banju Stari Slankamen. Posledica tog ranjavanja je trajna vezanost za invalidska kolica. Reket za stoni tenis sam prvi put uzela i počela igrati u banji Slankamen sa mojim drugom, sadašnjim bračnim drugom, Matić Zoranom.

Stoni tenis počinjem aktivno da treniram u Novom Sadu od 2003. godine u STKI „SPIN“- Novi Sad.

Na svom prvom međunarodnom turniru (Laško-Slovenija 2004. godine), na kome sam debitovala za reprezentaciju, osvajam bronzanu medalju u ekipnom takmičenju, zajedno sa Borislavom Perić.

Prvo srebro osvojila sam u Lignanu 2006. godine (ekipno).

U italijanskom gradu Lignano Sabbia d’Oro 2007. godine osvajam prvu pojedinačnu medalju, bronzu. Na Evropskom prvenstvu održanom u Kranjskoj Gori 2007. godine osvojila sam srebrnu medalju u ekipnom delu tamičenja, a pojedinačno sam zauzela peto mesto. U istoj godini osvojile smo i veliki broj ekipnih medalja: četiri zlatne i dve srebrne. Rezultat dobre igre u 2007. godini je i plasman za Paralimpijske igre u Pekingu.

U 2008. godini osvojila sam pet srebrnih medalja. Na paraolimpijskim igrama u Pekingu, zauzele smo četvrto mesto u ekipnom delu takmičenja, a pojedinačno sam završila od 5-8 mesta.

Početkom 2009 godine opravdano (zbog trudnoće)  smanjujem broj treninga i ne uzimam učešće na turnirima. U oktobru iste godine rodila sam sina Luku.

Početkom 2010. godine vraćam se treninzima i nastupanju za reprezentaciju Srbije i na prvenstvu sveta, koje je održano u Južnoj Koreji, osvajamo srebrnu medalju u ekipnom delu takmičenja.

Posebno sportski uspešna mi je bila 2011. godina. Osvojila sam veliki broj medalja na međunarodnim turnirima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Plasirala sam se za Paraolimpijske igre koje će biti održane u Londonu 2012. godine.

Na Evropskom prvenstvu koje je održano u Splitu u oktobru 2011. osvojile smo zlatnu medalju u ekipnom delu takmičenja tako da smo aktuelne evropske prvakinje, sto je ujedno i veliki uspeh i velika obaveza pred predstojeće Paraolimpijske igre u Londonu 2012.

Na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012., u pojedinačnoj konkurenciji zauzimam 5-8. mesto. U ekipnoj konkurenciji zauzeli smo 4. mesto.

U 2013. godini sam osvojila 4 pojedinačne i 4 ekipne medalje na međunarodnim turnirima. Međutim, dobru igru u celoj godini nisam prikazala kada je bilo najpotrebnije – na Evropskom prvenstvu u Italiji, koje je odrzano u Lignanu krajem septembra 2013., zauzela sam 5-6. mesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Trenutno zauzimam 5. mesto na svetskoj rang listi i plasirana sam za Svetsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine u Pekingu.

Rezultati, mesta održavanja, jačina takmičenja i medalje koje sam osvojila nastupajući za reprezentaciju Srbije mogu se pogledati na sajtu:

(www.ipttc.org/players/women/nada_matic/index.htm)

(www.ipttc.org/rating/2013-10-01/F4.htm)

STKI Spin Novi Sad

Paraolimpijski, svetski i evropski šampioni Priključi se!

Scroll to top