• Sportski klub osoba sa invaliditetom sa Vama od 1999. godine.

Palikuca Mitar

Rođen sam 21.10.1974. godine u Šapcu, gde sam i završio osnovnu školu. Po završetku osnovne škole upisao sam srednju vojnu školu u Rajlovcu smer vazduhoplovni tehničar, koju sam i završio. Odmah posle škole počinjem da radim na aerodromu Batajnica sve do 2001. godine kada sam po službenoj dužnosti prekomandovan u garnizon u Šabac. Posle samo dve nedelje provedene na novom radnom mestu u toku vršenja službene dužnosti, doživljavam saobraćajnu nesreću na Kadinjači. Prilikom nesreće povredio sam kičmu, da bi me 2003. godine poslali u invalidsku penziju.
Pre povrede sam aktivno igrao fudbal i to sa velikim uspehom. Igrao sam u nekoliko klubova u opštini Šabac, gde sam i 2000. godine proglašen najboljim igračem opštine Šabac. Nastupao sam i za fudbalski klub „Mačva“ Šabac, 2001. god.

Posle dugotrajnog oporavka 2005. godine učlanio sam se u udruženje paraplegičara mačvanskog okruga, gde sam i počeo rekreativno bavljenje stonim tenisom.

Godine 2006. prvi veliki nastup je bio na turniru za osobe sa invaliditetom u Šapcu, u kategoriji 7. gde osvajam 3.mesto.

Posle igranja na nekoliko turnira u Srbiji postizanja sve boljih rezultata, na preporuku selektora Zlatka Keslera počinjem aktivnije sa treninzima uz podršku trenera. To je rezultiralo tri titule prvaka države u katekoriji 7. i to: 2007., 2008., 2009. godine.

Prvi nastup na međunarodnom turniru je bio 2008. godine u Novom Sadu gde sam i klasifikovan u kategoriju 7.

Tokom naredne dve godine nastupao sam na nekoliko međunarodnih turnira, gde sam i o svojio dve medalje u ekipnoj konkurenciji sa Budimirom Malešićem i to bronzana medalja u Češkoj i zlatna medalja u Rumuniji.

Zbog specifičnosti povrede, saveta lekara, samog kretanja, izdržljivosti i da ne bi došlo do povređivanja zbog slabljenja donjih ekstremiteta, prelazim da igram stoni tenis iz invalidskih kolica 1. januara 2010. godine. Te godine kao i 2011. postajem državni prvak u karegoriji 5. U Mađarskoj u Egeru početkom marta 2011. godine urađena mi je nova klasifikacija gde sam dobio pravo nastupa na međunarodnim turnirima u kategoriji 5.
Ista godina za mene je bila više nego uspešna, jer sam se vrlo brzo prilagodio igri u kolicima i postigao dosta dobrih rezultata. Osvojio sam medalje:

  • Mađarska-pojedinačno srebro,
  • Rumunija-pojedinačno bronza, ekipno zlato,
  • Nemačka-pojedinačno bronza,
  • Engleska-ekipno srebro.

Svi ti uspesi su me preporučili selektoru reprezentacije da me uvrsti u ekipu za Evropsko prvenstvo u Splitu. Tu ukazanu šansu da nastupam za svoju zemlju na velikom takmičenju sam opravdao bronzanom medaljom u pojedinačnoj i zlatnom medaljom u ekipnoj konkurenciji sa Zlatkom Keslerom i Ilijom Đurašinović. Ovo je i ujedno najveći uspeh u mojoj karijeri otkad sam počeo da se bavim stonim tenisom. Godinu 2011. sam završio na 12. mestu svetske rang liste, ali nažalost nisam uspeo da se plasiram na Paraolimpijske igre u Londonu, od čega me je delila jedna pobeda.

Sa dobrim igrama sam nastavio i u 2012. godini gde na turnirima u Mađarskoj i Italiji osvajam dva zlata pojedinačno i ekipno, srebro pojedinačno i bronza ekipno, u Sloveniji bronza ekipno i u Slovačkoj gde osvajam srebrnu medalju i pojedinačno i ekipno tako da su me ovi rezultati doveli na 4. mesto svetske rang liste.

Početkom 2013. sam zvanično postao igrač STKI “SPIN” Novi Sad gde vredno treniram i branim boje kluba.

2013. godine sam na Evropsokom prvenstvu u gradu Lignano, Italija, ponovo osvojio bronzanu medalju u pojedinačnoj i srebrnu u ekipnoj konkurenciji.

Na ovom sajtu se mogu pogledati rezultati sa međunarodnih takmičenja http://www.ipttc.org/players/men/mitar_palikuca/index.htm

Na kraju moram napomenuti da mi je stoni tenis pomogao da se vratim u normalne tokove života, da živim punim plućima, da se borim i dalje kroz život kao i da dostojno reprezentujem našu zemlju gde god se nalazio.

STKI Spin Novi Sad

Paraolimpijski, svetski i evropski šampioni Priključi se!

Scroll to top