• Sportski klub osoba sa invaliditetom sa Vama od 1999. godine.

Kesler Zlatko

Ja , Zlatko Kesler , rođen sam 1960.godine u  Selenči opštine Bač , AP  Vojvodini.

Osnovno obrazovanje sam završio u Baču,  srednju ekonomsku u Bačkoj Palanci, višu ekonomsku u   Subotici ali zbog saobraćajne nezgode istu nisam završio. U vreme kada sam doživeo nesreću bio sam zaposlen  u Stambeno Komunalnom preduzeću u Bacu kao komercijalista a pre toga sam prvo radio u Zemljoradničkoj zadruzi u Baču u računovodstvu a zatim u sećerani „Jugozapadna Bačka“ u Baču kao knjigovođa osnovnih sredstava. Posle saobraćajne nesreće penzionisan sam.

Aktivno sam se bavio desetak godina stonim tenisom u Baču STK „PARTIZAN“. Po odsluzenom vojnom roku 1982 god. počeo sam da igram fudbal u fudbalskom klubu „ KRIVANJ“ iz Selenče. Ali već u aprilu 1983 godine odlazeći na utakmicu doživljavam saobraćajnu nesreću.

Nakon saobraćajne nesreće 1983 godine ostao sam trajno vezan za invalidska kolica, da bih 1985.godine bio aktiviran kao stonoteniser u invalidskim kolicima kao reprezentativac  Vojvodine od strane Joska Tota i Sportskog  Saveza invalida Vojvodine. Kao reprezentativac pokrajine osvojio sam desetak titula pojedinačnog prvaka države u konkurenciji stonotenisera u kolicima, preko pet ekipnog prvaka države tadašnje Jugoslavije.

1987 g. sam zvanično aktiviran u stonotenisku invalidsku reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, gde sam od te godine počeo i zvanično da nastupam na međunarodnim takmičenjima. Medjunarodni turniri u Varšavi (Poljska), Solnoku (Madjarska), Amstetenu (Austrija), Kosice i Bratislava (Slovačka) su prvi turniri u reprezentativnom dresu, rezultati su davali nadu da uz pojačane treninge i dobre trenere moguće očekivati i medalje na najvećim sportskim smotrama.

Uspešna međunarodna sportska karijera počinje od 1989.godine kada na Evropskom šampionatu osoba sa invaliditetom zajedno sa Đurašinović Ilijom ekipno osvajamo srebrnu medalju. Do sada sam učestvovao na 6 Paraolimpijada gde sam osvojio 5 medalja (1992 g. Barcelona – bronza, 1996 g. Atlanta – zlato, 2000 g. Sidnej – srebro, 2004 g. Atina – bronzana medalja i 2008 g. Peking – 5 mesto i 2012 g. London – srebro), učestvovao sam na  4 Svetska prvenstva gde sam osvojio 5 medalja ( 1998 g.  u Parizu 2 bronzane-pojedinacno i ekipno, 2002 g. Taipei – srebrna medalja, 2006 g. Montreux- zlatna medalja i 2010 g. Gwanju – bronza) i na 12 Evropskih šampionata osvojio sam  15 evropskih medalja od toga 6 zlatnih, 6 srebrnih i 3 bronzane. Na zadnjem Evropskom sampionatu 2011 u Splitu osvojio sam duplu krunu, zlatnu pojedinacnu medalju i zajedno sa Palikućom i Đurasinovićem zlatnu ekipnu medalju.

U ovoj dvadesetčetvorogodišnjoj stonoteniskoj reprezentativnoj karijeri preko 12 godina sam medju 4 igrača na svetskoj rang listi a preko 5 godina prvi na svetskoj rang listi u svojoj kategoriji.

Na Svetskim kupovima u ovih dvadesetak godina aktivnim bavljenjem stonog tenisa osoba sa invaliditetom osvojio sam preko stotinak medalja.

NOSILAC SAM NAJVECEG SPORTSKOG PRIZNANJA U VOJVODINI  “SPARTAKOVE” NAGRADE, TAKOĐE I NAJVEĆEG SPORTSKOG PRIZNANJA U SRBIJI “MAJSKE” NAGRADE. Pored toga bio sam više puta proglašavan sportistom Bača, kasnije Novog Sada, više puta sam sam proglašavan za najboljeg sportistu sa invaliditetom u drzavi.

 Imao sam posebnu čast da kao najbolji sportista paraolimpijskog komiteta Srbije 2004 godine na paraolimpijadi u Atini i 2008 godini na paraolimpijadi u Pekingu nosim dršavnu zastavu na otvaranju paraolimpijskih igara.

OD 2007 GODINE I AKO JOS UVEK AKTIVAN REPREZENTATIVAC IZABRAN SAM ZA SELEKTORA STONOTENISKE INVALIDSKE REPREZENTACIJE I ZA PODPREDSEDNIKA PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE.

 

STKI Spin Novi Sad

Paraolimpijski, svetski i evropski šampioni Priključi se!

Scroll to top